Επόμενα Τμήματα
Μάρτιος 2022 |
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) ΑΞΙΑ, διοργανώνει σεμινάριο στις Α’ Ψυχολογικές Βοήθειες. Επιμορφώτρια είναι η Δρ. Χριστίνα Πατίτσα, Κοινωνιολόγος-Ψυχολόγος με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων.
Οι Α΄ Ψυχολογικές Βοήθειες είναι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που ακολουθεί το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι Α΄ Ψυχολογικές Βοήθειες είναι εξίσου σημαντικές με τις Α΄ Βοήθειες και είναι μια ανθρώπινη πρακτική βοήθεια που παρέχεται σε έναν συνάνθρωπο μας που δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του γιατί βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης ψυχολογικής κρίσης. Η πρώτη αντιμετώπιση μια κρίσης έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της και στις επιπτώσεις που θα έχει για το άτομο.
Το σεμινάριο των Α΄ Ψυχολογικών Βοηθειών εστιάζει στην απόκτηση πρακτικών γνώσεων μέσα από βιωματικά εργαστήρια όπου οι εκπαιδευόμενοι θα εξασκήσουν τις νέες γνώσεις και θα αποκτήσουν δεξιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση μιας κρίσης.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης και εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι κυριότερες θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται είναι συνοπτικά οι εξής:
-
- Γνωριμία με τις Α’ Ψυχολογικές Βοήθειες.
- Πώς επηρεάζονται τα άτομα από το ξέσπασμα μιας κρίσης.
- Τα 4Π: Ποιοι, Πότε, Που και Πως.
- Άτομα που ενδεχομένως χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
- Δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές.
- Αρχές των Α’ Ψυχολογικών Βοηθειών: Παρατηρώ, Ακούω, Διασυνδέω.
- Το ακρώνυμο RAPID του Johns Hopkins University και τι περιλαμβάνει.
- Πηγές βοήθειας και υποστήριξης.
- Φροντίδα του εαυτού σας – Διαχείριση του άγχους.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί σε θέση είτε ως φίλος, γονιός είτε ως επαγγελματίας να πρέπει να στηρίξει ένα άτομο που μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση. Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται στην εκμάθηση δεξιοτήτων υποστήριξης και παροχής βοήθειας που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο επαγγελματίες όσο και από μη επαγγελματίες γιατί δεν απαραίτητο να έχουν γνώσεις ψυχικής υγείας για να υποστηρίξουν άτομα που εκδηλώνουν έντονη ψυχική δυσφορία λόγω ότι πρόσφατα έχουν βιώσει μια κρίση. Λέγοντας κρίση δεν εννοούμε μόνο μια μεγάλη καταστροφή ή ένα ατύχημα αλλά και μια διαπροσωπική κρίση στην καθημερινότητα μας. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:
-
- Εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν σε μια μεγάλη καταστροφή ή σε περίπτωση που βρεθούν σε μια σκηνή ατυχήματος και υπάρχουν τραυματίες.
- Σε ειδικούς ψυχικής υγείας και επαγγελματίες όπως σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, διαιτολόγους, στελέχη επιχειρήσεων, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φροντιστές.
- Σε προσωπικό υγείας (νοσηλευτές, γιατροί), ασφάλειας καθώς και σε κοινωνικούς αρωγούς.
ΣΤΟΧΟΙ
Η εκπαίδευση ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις Α’ Ψυχολογικές Βοήθειες. Στόχο έχει οι καταρτιζόμενοι:
- Να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να παρέμβουν σε μια καταστροφή ή σε μια κατάσταση κρίσης και να προσφέρουν πρακτική βοήθεια σε άτομα που έχουν προσφάτως εκτεθεί σε έντονο στρες.
Συγκεκριμένα σε επίπεδο γνώσεων,
- Να γνωρίζουν πότε μπορούν να παρέχονται Α΄Ψυχολογικές Βοήθειες ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τις Α΄Ψυχολογικές Βοήθειες, και ποιος μπορεί να χρήζει πιο ειδικής προσοχής.
- Να γνωρίζουν τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας ώστε να αισθάνονται ότι μπορούν να τις παρέχουν με ασφάλεια για αυτούς και για τους άλλους και χωρίς φόβο ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος να προξενήσουν βλάβη με τις ενέργειες τους.
- Να έχουν ένα πλαίσιο προετοιμασίας για να να παρέχουν τη συνδρομή τους σε διασωθέντες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για το λόγο αυτό θα ακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια ώστε οι εκπαιδευόμενοι να διδαχτούν ειδικές δεξιότητες επικοινωνίας μέσα από προσομοιώσεις, εργασία σε ομάδες και παιχνίδια ρόλων για την αποτελεσματική υποστήριξη ατόμων που βρίσκονται σε συναισθηματική κρίση.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε 1 ημέρα (6 διδακτικές ώρες) και περιλαμβάνει αμιγή θεωρία, εφαρμοσμένη στην πράξη θεωρία και βιωματικά εργαστήρια.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το κόστος για τους συμμετέχοντες είναι 50€ και προκαταβάλλεται. Ειδική τιμή 30€ σε κατόχους κάρτας ανεργίας, φοιτητές, ιδιωτικούς φύλακες και ένστολους και σε όσους έχουν κάνει στον Φορέα μας κάποιο άλλο σεμινάριο. Η καταβολή γίνεται με τραπεζική κατάθεση ή με μετρητά πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου και είναι απαραίτητη για την κατοχύρωση θέσης. Το κόστος περιλαμβάνει coffee-break.