Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-2007 (ΦΕΚ Β’ 1616), οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους, που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 της Ε.Ε. Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) ΑΞΙΑ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης 10 ωρών εγκεκριμένα από τον ΕΦΕΤ Επιπέδου 1 «Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων». Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές Βεβαιώσεις Επιτυχούς Κατάρτισης Χειριστών Τροφίμων Επιπέδου 1.
Τα ανωτέρω προγράμματα στοχεύουν στη μετάδοση γενικών και βασικών γνώσεων για την ορθή εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών/χειρισμών κατά την παραγωγή/επεξεργασία/αποθήκευση/μεταφορά/διακίνηση/διάθεση ασφαλών τροφίμων και την ορθή κατανόηση των υποχρεωτικών, από το νόμο και την τρέχουσα επιστημονική τεχνογνωσία, πρακτικών για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων. Οι προδιαγραφές του κάθε προγράμματος είναι οι εξής:
- Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης έχει διάρκεια 10 ωρών και καλύπτει πλήρως όλες τις θεματικές ενότητες που απαιτούνται για την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης.
- Το ωράριο παρακολούθησης είναι πρωινό ή απογευματινό ώστε να συνδυάζεται με το ωράριο εργασίας των καταρτιζομένων.
- Η υλοποίηση γίνεται ζωντανά εξ αποστάσεως, μέσω φιλικής πλατφόρμας e-learning.
- Οι εκπαιδευτές του προγράμματος κατάρτισης ανήκουν στο μητρώο εκπαιδευτών προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων του ΕΦΕΤ.
- Η διδακτέα ύλη είναι εγκεκριμένη από τον ΕΦΕΤ.
- Με την εγγραφή δίνεται Βεβαίωση Εγγραφής.
- Μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης εκδίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
- Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε προγραμματισμένες από τον ΕΦΕΤ εξετάσεις.
- Τα τμήματα έχουν συνεχείς ενάρξεις και προσφέρουν υψηλή ποιότητα σπουδών συνδυάζοντας ηλεκτρονικές παρουσιάσεις και παροχή εκπαιδευτικού υλικού.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι ενότητες που περιλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων (Επιπέδου 1) είναι συνοπτικά οι εξής:
-
- Εισαγωγή στη ασφάλεια τροφίμων
- Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
- Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδιση τους
- Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
- Εργασιακό περιβάλλον
- Πρακτικές καθαρισμού
- Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
- Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους στον κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων, ανεξαρτήτως της παρεχόμενης σχέσης εργασίας εργοδότη-εργαζόμενου (μόνιμοι, συμβασιούχοι εποχικοί υπάλληλοι, κ.λ.π.) καθώς και της ιθαγένειας που κατέχουν. Αφορά άτομα που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή εργάζονται σε εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
ΣΤΟΧΟΙ
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από τον ΕΦΕΤ και αποσκοπεί στην διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υγιεινή τροφίμων.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 10 ώρες και πραγματοποιείται σε 2 ημέρες σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται με μετρητά, ή τραπεζική κατάθεση ή πιστωτική/χρεωστική κάρτα και περιλαμβάνει το παράβολο εξετάσεων. Γίνεται έκπτωση για ομαδικές εγγραφές.